Arsa Payı Nedir?
Kat Mülkiyeti Kanunu esasına dayalı kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulan binada her bir hak sahibine, bağımsız bölüme düşen pay arsa payı olarak adlandırılır. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplanır ve sonrasında bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hisse sahiplerine dağıtımı yapılır. Binalarda arsa payları ortak mülkiyet hakkı olarak kabul edilir ve kat irtifakı ya da kat mülkiyetinden bağımsız şekilde bir başkasına satılamaz veya miras yoluyla geçmez. Arsa payı bulunan çaycuma satılık daire ilanları için anasayfamızı ziyaret ediniz.
Arsa Payı Nasıl Hesaplanır?
Arsa payı, binada kat mülkiyeti kurulurken oran üzerinden hesap yapılır. Örnek olarak 10/140 değerinde olduğu gibi. Binalarda arsa payı değeri, Tapu Sicil Müdürlüğününün kuralları çerçevesinde hesap yapılır. Ana taşınmazın metrekaresi arsa payına bölünerek, hak sahibinin arsa üzerindeki hakkı ortaya çıkar.
Arsa payı hesaplama formulüne dair örnek bir hesaplama yaparsak toplam 1000 metrekarelik bir taşınmazın 10/140 arsa payı bulunan kişinin, arsa üzerinde 1000x10/140 oranında hakkı mevcut demektir.
Üzerinde bir yapının olduğu arsada birçok hak sahibi mevcutsa pay, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmadan hesaplanmaz. Arsa payı hakkında bir hata veya tutarsızlık olduğunu düşünen hak sahipleri, ilgili makamlara başvuruda bulunup yeniden değerlendirme talep edinilebilir. Mahkeme tarafından alının karara göre gerek görülürse oranlar yeniden hesaplanır.
Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Arsa sahibinin veya sahiplerinin arsa payına karşılık gelecek şekilde bir müteahhitle anlaşmaları sonucunda yapılan sözleşmeye arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi olarak adlandırılır. Arsa sahibi ya da sahiplerinin müteahhit tarafından yapılacak binaya karşılık bir payı müteahhit firmaya bırakır, müteahhit firma ise bu verilen pay karşılığı binayı sözleşmesi şartlarında teslim etmekle yükümlüdür.
Arsa Payı Düzeltme Davası Nasıl Açılır?
Kat Mülkiyeti Kanununa göre 3. ve 4. maddeler çerçevesinde arsa paylarında meydana gelen hatalara yönelik malikler tarafından talep edilebilir. Arsa paylarında bağımsız mülkiyet hakkına çevrilirken oluşabilen denklik kusurlarının yaşanması halinde, malik ya da malikler ilgili mahkemeye başvurarak arsa payının düzeltilmesini talep edebilirler.